Delen in menselijkheid: ‘de schoonheid in de pijn’

Zichtbaar in beeld

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar wat ben ik blij met mijn deadline. Ja, in september opent mijn expositie “De schoonheid in de pijn”. Voor die tijd heb ik mezelf het doel gesteld meer zichtbaar te zijn met mijn werk. Bij deze neem ik je mee in de totstandkoming van mijn aankomende expositie “De schoonheid in de pijn”. Jarenlang was ik niet in staat om contact te maken met andere mensen. In mij huisde een pijn en verdriet. Het liefst schreeuwde ik dit van de daken, maar mijn stem gaf geen geluid. Verlamd ging ik door het leven. Begrijp me niet verkeerd, fysiek kon ik prima bewegen. Het waren mijn emoties en mijn vermogen om me te verbinden dat muurvast zat.
Wat ik niet kon verwoorden, kon ik gelukkig wel verbeelden. In kleurrijke expressies gaf ik uitdrukking aan een intense binnenwereld. Het was een noodzaak en mijn levensadem.

Getjilp en de wolken

5 jaar geleden verandert mijn leven. Tijdens een wandeling naar de supermarkt en word ik gegrepen door de blauwe lucht. Ik kijk om me heen en zie mussen tjilpen in de tuintjes. Dit valt op! Dit is iets wat ik tot op die dag niet heb gekend. Ik was ‘in het moment’. Niet eerder had ik de veiligheid gevoeld om me in het moment de bevinden. Dit ‘in het moment’ zijn breidde zich uit. Het contact met mijn gevoel komt langzaam terug. Het heeft de weg vrij gemaakt om met de verlammende pijn, die nog steeds in me huist, aan het werk te gaan.

Stoeien & Omarmen

Mijn werk is veranderd in deze periode. De onbewuste en noodzakelijke levensadem werd een bewuste zoektocht naar identiteit. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Hoe verhoud ik me tot de pijnlijke emoties die me jarenlang verlamden? In mijn laatste serie “Embrace project” zoek ik de verbinding met deze pijnlijke emoties. Het is een zoektocht en een stoeipartij. Soms met plezier, soms met goede tegenzin. Het is een zoektocht waarin ik diep naar binnen kijk. Het is deze binnenkant die ik aan de buitenkant portretteer.
Wat ik deel is een portret van menselijkheid. De emotionele werkelijkheid die we allemaal bij tijden in enige mate herkennen. Dat wat ons mensen allemaal verbindt en waarin we volledig gelijk zijn.

De Schoonheid in de Pijn

Ik heb mogen ervaren dat ik de diepste verbinding, de grootste liefde, de meest hartverwarmende steun heb mogen ontvangen in het delen van die meest pijnlijke momenten. Op dat moment verzamel ik al mijn moed en ben bereidheid om me meest kwetsbaar op te stellen om de pijn die in me leeft te onderkennen en te willen delen. Met die ander, die met eenzelfde bereidheid en moed aanwezig durft zijn, samen in dit moment. Dit is het moment waarop de meest grote eenzaamheid transformeert naar aanwezigheid. Het moment waarop het wegduwen stopt en er alleen maar ’nu’ is.
Een mooier samenzijn in menselijkheid kan ik me niet voorstellen. Daarin zie ik ‘de schoonheid in de pijn’.
Wil je meer informatie over de expositie. Lees dan hier verder over: De schoonheid in de pijn.